Beyaz Peynir Nedir

02-11-2021 09:30
Beyaz Peynir Nedir

Tarihi oldukça eskiye dayanan beyaz peynir, pastörize edilmiş veya çiğ koyun sütü, manda sütü, inek sütü ve keçi sütü gibi sütlerin maya ile birlikte işlenmesi, pıhtının kesilmesi, peynir altı suyunun uzaklaştırılması ve uygun tekniklerle olgunlaştırılması ile elde edilir. Pıhtılaşma işlemi ise asitleştirme ile yapılır. Peynir yapılırken izlenecek bu yoldaki değişiklikler peynirin tipini ve biçimini etkilemektedir. Peynirin taze olması, daha yumuşak veya sert olması da yine bu durumlardan etkilenmektedir.

Türk Gıda Kodeksi’nde belirtilen peynir için belli limit değerleri vardır. Bu değerlere göre taze beyaz peynirin nem içeriği en çok %65 ve tuz içeriği %6,5 olmalıdır. Olgunlaştırılmış beyaz peynirin nem içeriği ise %60 ve tuz içeriği %6,5’tur. Olgunlaştırma işlemi gerçekleştirilmeden doğrudan tüketilen süzme peynirin nem içeriği %80 ve tuz içeriği ise ortalama %4,5 olarak belirlenmiştir.

Türkiye peynir çeşitleri açısından oldukça zengindir. Her yörenin kendine özgü ve birbirinden özel sevilen peynirleri vardır. Ezine peyniri, mihaliç peyniri, örgü peynir, keçi sütlü beyaz peynir, köy peyniri, tel peynir, çeçil peyniri, isil peyniri, tulum peyniri, hellim peyniri, otlu peynir gibi bilinen ve çok ünlü sayısız peynir çeşitlerimiz vardır. Bu peynirlerimiz kendine has lezzetiyle, kalitesiyle, tazeliğiyle özellikle Türkiye’ye komşu ülkeler olmak üzere dünya sofralarında da yerini almıştır.

Günün her saati tükettiğimiz beyaz peynir ise en çok sevilen peynirlerdendir. Beyaz peynir hem tat olarak hem de faydaları açısından özellikle tercih edilmektedir.

Beyaz Peynir Faydaları Nelerdir?

Uzmanlar tarafından günde en az bir dilim bile olsa tüketilmesi önerilen, olmazsa olmazımız beyaz peynirin sağlık açısından faydaları saymakla bitmez. Beyaz peynirin faydaları şunlardır;

·Kalp hastalıklarına karşı en önemli besinlerdendir.

·Vitamin ve mineraller açısından zengindir. İçeriğinde A, B, C, D vitaminleri bolca yer alır. Bu vitaminlerde Vücut sağlığını güçlendirir. Vücudu hastalıklara karşı korur.

·Yüksek oranda protein sağlar.

·Diş sağlığını korur, diş çürüklerini önler. Çocuklarda diş sağlığının gelişmesine yardımcı olur.

·Mide hastalıklarına iyi gelir, mide koruyucu etkisi vardır. Mide kramplarına iyi gelir.

·Sindirim sistemini düzenler.

·Vücudun kalsiyum ihtiyacını ciddi ölçüde karşılar.

·Tansiyonu dengeler.

beyaz peynir

·Özellikle günün ilk saatleri tüketilmesi enerji verir, vücudu zinde tutar.

·Bağışıklık sistemini korur.

·Bebeklerin gelişimde faydalı olduğu kadar hamilelikte ve hamilelik sonrasında anneler için de faydalıdır. Özellikle anne sütüne önemli ölçüde yararlıdır.

·Göz için faydalıdır.

·Kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edici etkisi vardır.

·Kemik gelişimini güçlendirir. Özellikle bebekler ve çocukların gelişimi için çok faydalıdır. Daha güçlü bir kemik yapısının oluşmasını sağlar. Kemik erimesini önler.

·Cildi güzelleştirir ve cilde canlandırıcı etki verir.

·İshal ve kabızlığı önler.

·Saçların sağlıklı uzamasını sağlar.

·Bağırsak sorunlarını düzenler.

·İçinde bulunan vitaminler vücut yorgunluğunu hafifletir.

·Zihni sakinleştirici etkisi vardır, strese iyi gelir.

·Folik asit ihtiyacını giderir.

·Diyet yapanlar için tüketimi uygundur.

·Kas oluşumuna destek olduğu için sporcuların alması gereken bir besindir. Sağlıklı bir yaşamı tercih eden herkesin beyaz peyniri düzenli bir şekilde tüketmesi gerekir.

 

Beyaz Peynir Nasıl Tüketilir?

 

Beyaz peynir birçok şekilde tüketeceğimiz bir gıdadır. Günün en önemli besini olan ve her saat tüketime uygun olan beyaz peynir özellikle kahvaltı öğününün olmazsa olmazıdır. Kahvaltıda sade tüketilebileceği gibi ekmek arası, atıştırmalık, tost, sandviç olarak da tüketilebilir. Yufka arasında çok güzel börekler yapılabilir, hamur işlerinin arasında kullanılabilir. Soğuk meze olarak tercih edilebilir. Pide yapımında kullanılır. Makarna içinde, pizza içinde de kullanılır ve çok lezzetli olmaktadır. Özellikle sağlıklı yaşama dikkat ede kişiler tarafından salata içinde de sıklıkla tercih edilmektedir.

 

Beyaz Peynir Nasıl Saklanır?

 

Hem tazeliğini hem de lezzetini koruması açısından beyaz peynirin saklanma koşulları çok önemlidir. Raftan alındığı andan itibaren tüm saklanma koşullarına dikkat edilmelidir. Satın alırken öncelikle son kullanma tarihine bakılmalıdır. Son kullanma tarihi geçen peynirlerin tadı değişir, küflenir, rengi sararır ve zehirlenmelere sebep olur. Bu zehirlenmeler ileride ciddi hasarlara yol açabilir. Satın alırken son kullanma tarihi kadar peynirin ambalajı da önemlidir. Ambalajının kalitesine, paketin açık olup olmadığına, iyi muhafaza edilip edilmediğine mutlaka bakılması gerekir. Soğuk zinciri bozulmamış peynirler satın alınmalıdır ve paketinde yazan son kullanma tarihine kadar muhakkak tüketilmelidir.

 

Beyaz peynir diğer peynir çeşitlerine göre daha çabuk tazeliğini yitirebilmekte ve bozulabilmektedir. Bu sebeple saklama koşullarında daha hassas davranılmalıdır. Peynir suyu adı verilen salamura suyuyla birlikte ağzı sıkı kapalı bir kapta saklanmalı ve muhakkak oda ısısına dikkat edilmelidir. En uygun muhafaza etme şekli derin dondurucuda saklama şeklidir. Kullanımdan sonra da tekrar aynı şekilde konulup kaldırılmalıdır. Günlük tüketimler için de buzdolabında muhafaza etmek daha sağlıklıdır. Çünkü beyaz peynirin paketi açıldıktan sonra sağlıklı ve taze tüketimi için kullanımı ortalama 7 gündür. Ancak uzun süreli olarak beyaz peyniri saklamak istiyorsanız, küçük paketler halinde yapıp derin dondurucuda saklamanız uzun süreli sağlıklı kullanım açısından daha doğru olacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.