Zeytin ve Binlerce Yıllık Geçmişi

23-11-2021 13:09
Zeytin ve Binlerce Yıllık Geçmişi

Zeytin çok eski çağlardan beri farklı topraklarda ve zorlu şartlarda yetişmiş olmasına rağmen günümüze kadar gelmiştir. Faydaları oldukça fazla olan zeytin o zamanlardan bu yana şifa, güzellik, sağlıklı yaşam gibi birçok amaçla kullanılan bir besin olmuştur. Zeytinden zeytinyağları, güzellik malzemeleri, bitkisel ürünler, ilaçlar yapılmış, anlatılan efsanelerin baş unsuru olmuştur. Zeytinin dalları, ağacı, meyvesi, çekirdekleri faydalı çalışmalar için kullanılmıştır.

Eski Mısır, Eski Yunanistan ve Roma İmparatorluğunda ticaret merkezi olan zeytinin özellikle Akdeniz’de çeşitli izlerine rastlanmıştır. Akdeniz’de zeytinciliğin yaygınlaşmasının en önemli kanıtları ise yağ saklama kapları, yağ presleri, zeytincilikle ilgili çalışmalar ve zeytin çekirdekleridir.

Günümüzde zeytinle ilgili figürlere ev sahipliği yapan müzelerin yeri de çok özeldir. Mısır Müzesi bunlardan en önemlisidir. İ.Ö. 3000 yılına ait kabartma, zeytini temsil eden en değerli ve eski yapıttır. İ.Ö. 1600’lü yıllardan kalma zeytin ağacı, yaprağı ve yıldız şeklindeki figürler ise Girit topraklarında mevcuttur.

Zeytin Ağacının Mitolojik Hikayesi

Görüntüsüyle bile insanları cezbeden, 10 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen zeytin ağaçları çok eski tarihlerden bu yana en köklü, en güçlü ağaçlardandır. Kökeninin Hz. Âdem’in ağrısına çare olarak yeryüzüne indiği günlere kadar uzandığı söylenir.

Zeytin ağacına tarihler boyunca farklı anlamlar yüklenmiştir. Özellikle zeytin ağacının yaprakları akıl, zafer ve barışın temsili olarak bilinmektedir. Bir güvercinin Nuh’un gemisine zeytin dalı ile dönmesi ile büyük sel felaketlerinin sonlandığına inanılmaktadır. Birçok inanışta da zeytin dalı uzatmak, barışın işaretidir.

Antik Yunan, Mısır, Roma gibi tarihin her aşamasında zeytin ağacından ve zeytinyağının yararlarından söz edilmektedir.Zeytin çekirdeği ilk olarak M.Ö. 3700’lü yıllarda Ege Denizi’nin Santorini Adası’nda yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkmıştır. Bu bilim adamları tarafından da kanıtlanmıştır.

Zeytin ağaçlarıyla ilgili tam tarih bilinmemekle birlikte 15. Yüzyılda Sevilla’dan zeytin fideleri getirilmiş ve İspanyollar tarafından fethedilen Batı Hint Adaları’nda ekilmeye başlanmıştır. 16. Yüzyılda Avrupa’dan gelen İspanyol misyonerler ise Kuzey ve Güney Amerika’da zeytin yetiştirmeye başlamışlardır. Buralardan Amerika kıtasına yayılan zeytin Meksika, Peru, Kaliforniya, Arjantin, Şili gibi yerlerde de yetiştirilmeye başlanmış; Avustralya, Güney Afrika, Çin ve Japonya’da zeytin ağaçları dikilmiştir. Özü Akdeniz’de olan zeytin ağaçları yavaş yavaş dünyanın birçok ülkesine yayılmıştır.

Zeytin Nerede Yetişir?

Dünya sofralarında da yerini alan zeytin, ülkemizde en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilmekle birlikte, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde’ de yetiştirilmektedir.

Her mevsim yeşil kalan zeytin ağaçları, toprak verimliliği önemli olmaksızın, özellikle sıcak iklimlerde yetiştirilmektedir. Bu sebeple ülkemizde zeytin yetiştirmeye elverişli bölgelerimiz buralardır. Zeytin yetiştirmek oldukça zahmetlidir. Yetiştirirken doğru koşulları göz önüne almak gerekmektedir. Dikim için 2-3 yaşındaki fidanlar, verimli tohumlar seçilmeli ve dikerken fidanlar arası mesafeler doğru ayarlanmalıdır. Zeytincilikten daha fazla verim alabilmek için yetiştirilen toprakların kalkerli-kumlu topraklar olması gerekmektedir ayrıca 150 yıla kadar yaşayan zeytin ağaçları da yine verimliliğini yitirmektedir ancak 1000 yıla kadar ömürleri de olmaktadır. Zeytin yetiştiriciliğinde en iyi verimi almak için ise en az 15 yılın geçmesi gerekmektedir. Bir yıl verim alınan zeytin ağaçlarından diğer yıl verim alınamamaktadır. Çünkü verim alındıktan sonraki yıl zeytin ağaçları bir yıl dinlenmeye geçmektedirler. Bu duruma halk arasında ‘’var yılı yok yılı’’ denilmektedir.

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Zeytinin, zeytin çekirdeğinin ve zeytinyağının insan vücuduna şifacı denilebilecek faydaları bulunmaktadır.

  • ·Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazıdır. Güçlü bir vitamin kaynağıdır. İçeriğinde sodyum, potasyum, demir, magnezyum ve fosfor bulunur.
  • ·Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • ·Sindirimi kolaylaştırır.
  • ·Bağışıklık sistemini düzenler.
  • ·Mide hastalıklarına karşı koruyucudur. Mide rahatsızlıklarını giderir.
  • ·Tokluk hissi verir. Diyet yapanlar için özellikle tüketilmektedir.
  • ·Saç sağlığı için önemlidir. Saça sağlıklı görünüm verir ve uzamasında etkilidir.
  • ·Cildi güzelleştirir ve canlandırıcı etkisi vardır. Kırışıklıkların görünümünü azaltır.
  • ·Enerjiyi arttırır.
  • ·Vücudu dinç tutar, dışarıdan gelen etkenlere karşı koruyucudur.
  • ·Kanser oluşumunu önler.
  • ·Tırnakların kırılgan yapısını besler ve güçlendirir.
  • ·Doğurganlık açısından faydalıdır.
  • ·Çocukların gelişimi için önemli bir besindir.
  • ·Kan yapıcıdır. Kan değerini yükseltir.

Zeytin Çeşitleri Nelerdir?

Zeytin bildiğimiz üzere siyah zeytin ve yeşil zeytin olmak üzere ayrılmaktadır. Her iki zeytinin de birbirinden farklı lezzeti olmakla birlikte çeşitlerine göre zeytinler de farklılıklar göstermektedir. Ayvalık, Gemlik, Domat, Memecik, Eşek ve Sarı Ulak zeytin çeşitleri ülkemizde en çok tercih edilen zeytinlerdendir.

Ekremoğlu zeytinleri içerisinde online mağazamızda bulunan ve sizlerin en sevdiği; Gemlik Jumbo siyah zeytin, Edremit siyah zeytin, Edremit kuru sele siyah zeytin, Kalamata siyah zeytin, İri çizik yeşil zeytin, Kırma yeşil zeytin, Izgara yeşil zeytin çeşitlerimizdir.

Etli ve küçük yapısı nedeniyle özellikle Gemlik zeytini bunların içinde sofraların en vazgeçilmezlerindendir. Bununla birlikte daha az tuzlu zeytin seviyorsanız sele zeytinini, daha tuzlu zeytin seviyorsanız salamura zeytinini önermekteyiz.

Taze, kaliteli ve lezzetli zeytinlere, Ekremoğlu zeytinleri sayesinde kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.