Yeşil Zeytin ile Siyah Zeytin Arasındaki Farklar Nelerdir?

02-06-2022 09:50
Yeşil Zeytin ile Siyah Zeytin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tarihi çok eskiye dayanan zeytin hem sağlık açısından hem de lezzet açısından sofraların vazgeçilmezi olan önemli bir besindir. En çok merak edilen ise siyah zeytin ile yeşil zeytinin arasındaki farkların neler olduğu ve nasıl yetiştirildiğidir. İki zeytinin de farklı ağaçlarda yetiştirildiği düşünülse de aynı ağaçlarda yetiştirilmektedir. Sadece zeytin ağaçlarının çeşitleri bulunmaktadır. Aslında iki zeytin açıdan en önemli fark olgunlaşma derecesidir. Renk, tat, doku açısından da bu duruma bağlı değişiklikler olmaktadır. Genel haliyle yeşil zeytin, siyah zeytinin olgunlaşmamış halidir. Ağaçta yetişen her meyve gibi olgunlaştıkça ve gün ışığı aldıkça rengi ve buna bağlı olarak tadı, dokusu, yapısı değişmektedir.

 

Yeşil Zeytin ile Siyah Zeytin Arasındaki Önemli Faktör: Olgunluk

Yeşil zeytin ile siyah zeytin arasındaki en önemli fark olgunluk faktörüdür. Farklı ağaçlarda yetiştirildiği düşünülen iki zeytin aslında aynı zeytin ağaçlarında yetiştirilmektedir. Sadece yeşil zeytin, siyah zeytine göre daha erken toplanılır. Olgunlaşmadan toplanılan zeytin yeşil renkte ve siyah zeytine göre farklı tat ve yapıda olur. Zeytinin rengi yeşil olduktan sonra toplanmadığı sürece yeşilden kırmızıya, kırmızıdan mor ve mordan siyah renge dönüşür. Bu şekilde de siyah zeytin oluşur. En önemli ayırt edilen kısmı ise diğer farkları bilmesek de renklerinden ayırt ediliyor olmalarıdır.

İki zeytin arasında olgunluk ve renk dışında önemli yapısal farklılıklar da bulunmaktadır. Yeşil zeytin tam olgunlaşmadığından içerisinde daha yoğun su bulunur. Siyah zeytinin olgunlaşma süreci daha uzun olduğundan bu süre içinde içindeki su azalır. O yüzden yapısı daha kuru olmaktadır. Zeytinin olgunlaşmasının tam olarak gerçekleşmemesi tat açısından da farklılıklar yaratır. Tam olgunlaşmamış yeşil zeytin daha acı, keskin ve tuzlu iken siyah zeytin tam kıvamına ulaştığı için daha etli, daha tatlı, meyvemsi ve doyurucudur. Yeşil zeytindeki sodyum oranı da işlenmemiş olmasından ve siyah zeytinin işlenmiş olmasından dolayı iki katıdır. Bu sebeple de tuzluluk oranı fazladır. Sofralarda en çok tüketilen siyah zeytin olsa da yeşil zeytinin kendinde has tadını severek tüketenler de çoğunluktadır. Özellikle iyi salamura edilmiş yeşil zeytin daha lezzetli bir tat verecektir. Zeytinin salamura suyunda bekletilmesi ağacından ilk toplandığı andaki acımsı tadı alarak daha lezzetli hale gelecektir. Bu iki zeytinin de kendi içinde çeşitleri bulunmaktadır.

Siyah zeytinin olgunlaşmış olmasından dolayı daha etli yapıda ve daha yağlı olması da önemli farklardandır. Bu yağdan zeytinyağı yapılıyor olması da siyah zeytinin kendine has en önemli özelliğidir. İki zeytin de sofralarda, salatalarda, pizzalarda, börek ve omletlerde kullanılmaktadır.

 

Siyah Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan zeytinin birbirinden önemli faydaları bulunmaktadır. Günde tüketilen ortalama 50 adet zeytin (100 gr zeytin) vücudun önemli kalsiyum, mineral ve vitamin ihtiyacını karşılar. Bu sebeple uzmanlar vücut sağlığı açısından her gün zeytin tüketilmesini özellikle önerirler.

  • İçeriğinde yüksek oranda A, D, E, K vitaminlerinin bulunmasından dolayı vücuttaki kalsiyum oranını dengeler.

·         Özellikle çocuklarda olmak üzere kemik gelişimini güçlendirir.

·        Kalp dostudur. Kalp ve damar hastalıklarına karşı faydalıdır. Ritim bozukluğu ve kalp çarpıntılarına karşı dengeleyicidir.

·        Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Sindirimden kaynaklı oluşan hastalıklara iyi gelir.

·         Yüksek oranda demir bulunmasından dolayı kansızlık hastalığını azaltır ve kansızlığa sebep olan etkenleri önler.

·         Hücreleri yeniler özellikle yaşlanmaya karşı vücut direncini artırır.

·         Vücudun enerjisini yükseltir, vücudu dinç tutar.

·         Etli ve dolgun olması bakımından belli oranda tüketilmesi vücudu tok tutar.

·         Bağışıklığını güçlendirir.

·         Günde ortalama 10 siyah zeytin tüketimi stresin azalmasına ve hafızanın güçlenmesine sebep olur.

·         Karaciğeri korur.

·         Vücudu dışarıdan gelecek hastalıklara karşı korur.

·         Basurun azalması ve giderilmesi açısından da etkilidir.

·         Vücudu kansere karşı korur.

·         Zayıf ve güçsüz saçları güçlendirir. Saçların canlanmasını sağlar.

·         Yaşlanmaya bağlı oluşan eklem ağrılarına karşı koruyucudur. Bu ağrıların artma ve yaşanma riskini azaltır.

 

Yeşil Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Yeşil zeytinin de siyah zeytin gibi insan sağlığı açısından çok önemli faydaları vardır. Hemen hemen aynı etkileri bulunuyor olsa da yapılarından kaynaklı sağlık açısından bazı farklılıklar da görülmektedir.

·         İçeriğinde güçlü miktarda mineral bulunmaktadır. Vücudun dinç olması ve kemik gelişimi açısından önemlidir.

·         Sindirim sorunlarının giderilmesini sağlar ve sindirim sistemini düzenler.

·         Göz sağlığına iyi gelir.

·         İçeriğinde bulunan E vitamini ve yüksek miktardaki antioksidan vücut direncini artırır ve zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

·         Eklem ve romatizma ağrılarını önleyicidir.

·         Saç yapısını güçlendirir. Saçların daha sağlıklı uzamasını ve canlı olmasını sağlar.

·         Kanser hücrelerinin oluşumu önler ve kanser hastalıklarına karşı iyileştirici etkisi vardır.

·         Kabızlığı önleyicidir.

·         Sinir sistemini dengeler. Stresten kaynaklı oluşan ruhsal durumları dengeler.

·         Yaşlanmaya bağlı oluşan kemik ağrılarına karşı faydalıdır.

·         Vücutta taş ve kum oluşumunu önler. Bu hastalıktan kaynaklı oluşan ağrılara iyi gelir.

·         Cilde iyi gelir. Cilde daha canlı ve genç görünüm verir.

·         Doyurucu ve tok tutmasından dolayı kilo sorunları olanlara özellikle önerilmektedir.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.