Teneke Beyaz Peynir Nasıl Saklanır?

29-04-2022 15:14
Teneke Beyaz Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir her öğündeki yemeklerimizin özellikle de kahvaltılarımızın vazgeçilmez besinlerindendir. Türkiye’de sayısız özellikte, kendine özgü, lezzetli peynir çeşitleri bulunmaktadır. 

Peynirin tüketimi açısından doğru saklama koşulları da çok önemlidir. Özellikle beyaz teneke peynir çabuk bozulan bir formdadır. Bu sebeple beyaz teneke peyniri saklarken daha özenli olmak gerekir.

Teneke Peynir Ne Kadar Dayanır?

Teneke peyniri su ile yıkamamak gerekir. Ambalajı açıldığı andan itibaren de hemen tüketmek gerekir. Hiçbir işlem yapılmadan buzdolabında bekletildiğinde uzun süre dayanır.

Peynir Dondurulursa Ne Olur?

Peynirin hemen tüketilmeyecek kısmının uzun ömürlü olması için derin dondurucuda saklanmaktadır. Dondurucuda saklanan peynirin faydası azalmaz ancak yapı itibariyle lezzeti önceki hali gibi olmaz.

En İdeal Peynir Saklama Koşulları Nelerdir?

Peynir saklama koşulları açısından birçok alternatif mevcuttur. Bunlar arasından en ideal peynir saklama koşullarını belirlerken öncelikle bulunduğu ortam ve ısı göz önüne alınmalıdır. Derece olarak 2 - 4 derece sıcaklıkta saklanmalıdır ve bulunduğu ortam ışıksız bir ortam olmalıdır. Güneşle, ısıyla, nem ile temasından kaçınılmalıdır. Bu sebeple en uygun saklama yeri buzdolabı olarak tercih edilmektedir. Çünkü peynir sıcak ortamda çok çabuk erimeye başlayacak ve küflenecektir. Serin bir ortamda ise dayanıklılığı daha uzun olmaktadır.

Peyniri daha uzun süre muhafaza etmek için diğer detay ise ağzı sıkı kaplarda olmasıdır. Peyniri dilimleyerek cam, metal veya seramik içerisine koyarak hava almayacak şekilde ağzını sıkıca kapatmak gerekir.  Özellikle hemen tüketilmeyecekse kendi ambalajından çıkarılmamalıdır Hemen tüketilecek ise peynirin ambalajını açtıktan sonra çok fazla bekletmeden bu saklama işlemleri dikkate alınmalıdır. 

Peynirin Küflenmemesi İçin Ne Yapmalı?

Mikroskobik mantar türlerinden olan küfler, besin maddelerinde sıkça görülmektedir. Peynirin içinde küfün kolay oluşmasını sağlayan su ve besin bulunmaktadır. Bu sebeple peynirin uygun şartlarda muhafaza edilmemesi durumunda hemen küflenmesi söz konusudur. 

Peynirin küflenmemesi için ilk yapmamız gereken peyniri kullanana kadar satın aldığımız şekliyle ambalajını açmadan buzdolabında saklamaktır. Buzdolabında saklama sebebi, peynirin sıcaklığa gelemeyen bir yapıda olmasıdır. Özellikle teneke beyaz peynir diğer peynir çeşitlerine oranla daha çabuk bozulacağından, beyaz peynir gibi yumuşak yapıdaki peynirleri ambalajı açıldığı andan itibaren kısa sürede tüketmek gerekir. Tüketene kadar saklanıldığı ideal sıcaklık 2 ve 4 derece olmalıdır. Salamura suyu içerisinde ağzı sıkı kaplarda saklanmalıdır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.