Sağlık İksiri: Peynir Altı Suyu Nedir?

13-12-2021 11:51
Sağlık İksiri: Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir altı suyu, peynir yapılırken çıkan pıhtı peynirlerin süzme işleminden sonra kalan sudur. Tüm peynir çeşitleri gibi sağlık açısından sayısız faydaları vardır. Bu sebeple sağlık iksiri olarak da bilinmektedir.

Peynir Altı Suyu Nasıl Saklanır?

Peynir altı suyu hemen bozulacağı için en iyi saklama şekli, ağzı sıkı bir kapta buzdolabında veya dondurucuda saklamak olacaktır. Uzun süre bekletmeden tüketmekte de fayda vardır.

Peynir Altı Suyu Nerelerde Kullanılır?

Peynir altı suyu gıda, kozmetik, tedavi amaçlı kullanımları gibi çok çeşitli kullanım alanları vardır. Hayvan beslenmelerinde, peynir mayalama sırasında sütü kesmek amaçlı, fermante sebze ve meyvelerin yapılışında veya yemeklerde de kullanılmaktadır.

Peynir altı suyunun kazanlarda ısıtıldıktan sonra pıhtılaşması ile de lor peyniri elde edilmektedir. Diğer peynir çeşitleri gibi oldukça lezzetli olan lor peynirinin vücuda yüksek oranda faydaları bulunmaktadır.

Peynir Altı Suyunun Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından en güçlü besinlerden biri olarak kabul edilen peynir, tüm sofraların en önemli lezzetlerindendir.

Peynir altı suyunun da peynir gibi faydaları oldukça fazladır. Öncelikle protein deposudur. Vücudu hastalıklara karşı korur ve vücudun dinç kalmasını sağlar. Sindirim sistemini kolaylaştırır ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir. Cildi güzelleştirici ve saçları güçlendirici etkisi vardır. Kemik gelişimi için de çok önemli bir besin kaynağıdır.

Sporcu Beslenmesinde Neden Peynir Altı Suyu?

Sporcuların beslenmelerinde en çok dikkat ettiği nokta bol miktarda protein ile beslenmeleridir. Bunu da en rahat ve en doyurucu bir şekilde karşılayacakları gıda peynirdir. Peynirdeki besin değeri aynı şekilde peynir altı suyunda da bulunmaktadır. Bu sebeple farklı çeşitlerde kullanılan peynir altı suyu sporcuların ilk tercihlerindendir.

Bebekler İçin Peynir Altı Suyuna Sebze Çorbası Tarifi

Bebekler için hem son derece sağlıklı hem de kolaylıkla yiyebilecekleri bir yemek.

 Malzemeler:

  • 1 adet patates  
  • 1 adet havuç
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kabak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı peynir altı suyu

 

 Yapılışı:
Önce tüm sebzeleri rendeleyin. Peynir altı suyunu ekleyin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra da yağı da atarak iyice pişirin. Piştikten sonra da blenderdan geçirerek bebeğinize afiyetle yedirebilirsiniz.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.