Peynir Nasıl Saklanır

06-09-2021 13:49
Peynir Nasıl Saklanır
Covid 19 ile birlikte sağlıklı yaşam hayatımızın en önemli taşlarından biri haline geldi. Sağlıklı beslenmeye olan ilgi besin tüketiminde hassasiyeti de arttırdı. 

En çok tüketilen ancak muhafaza koşulları da en zor olan besinlerden biri de peynir. Gıda uzmanları da özellikle yaz günlerinde sağlık açısından peyniri doğru koşullarda ve hijyenli bir ortamda saklamak konusunda tüketicileri uyarmaktadırlar. 

Peynirin marketten alımından tüketimine kadar olan süreci çok önemlidir.

Peynir evde uzun süre nasıl saklanır?

Kahvaltı sofralarımızın baş yiyeceği peynir kalsiyum ve protein zengini bir besindir. Ancak bu sağlıklı yiyeceğin yararını görmemiz ve tazeliğini korumamız için hangi şartlarda saklandığı büyük önem taşır.

Uzmanlar sofralarımızdan eksik etmemiz gereken peynirin küflenme, kokma gibi bozulma işaretleri göstereceğinden evlerde doğru şekilde ve hijyenik koşullarda muhafaza edilmesine dikkat çekiyor.

Her peynir çeşidi aynı şekilde saklanamaz. Bunun için saklayacağınız peynir çeşidine uygun yöntemi bulmanız gerekir.

Burgu peynir ve beyaz peynir gibi salamura suyunda satılan ürünler ambalajı açıldıktan sonra da salamurası için de saklanmalıdır. Salamura suyundan çıkarıldıktan sonra peynirler sudan geçirilebilir ya da 5-10 dakika su içinde bekletildikten sonra tüketilebilir. Böylece peynirin tuzu azaltılmış olur.

Peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalı


Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir.

Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.

Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.

En ideal peynir saklama koşulları

  • Peynir, +2 - +4 C de, ışıksız ortamda saklanmalı
  • Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız.
  • Buzdolabında kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir
  • Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
  • Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
  • Burgu peynir ve beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra kendi salamura suyu içinde saklanmalıdır. Böylece uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir. Peynirin olgunlaşma süreci de devam eder.
  • Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
  • Krem peynirler mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır.
  • Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar.
  • Beyaz peynirleri keserken, bıçağı ıslatmak peynirin düzgün kesilmesine yardımcı olur.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.