Organik Gıda Nedir

06-09-2021 14:04
Organik Gıda Nedir
Organik kelimesini son zamanlarda sıkça duyur olduk. Tükettiğimiz her ürünün organik olmasına dikkat ediyoruz veya her üründe o doğallığı arıyoruz. Çünkü kıt kaynaklardan dolayı sağlıklı yaşam dahilinde organik ürün bulmak birçok sebepten öyle zor hale geldi ki…

Organik Gıda Nedir?


Organik kelimesi yetiştirilen meyve, sebze, tahıl, et, süt ürünleri gibi gıdaların yetiştirme ve işleme biçimlerinin süreçlerini ifade eder. Organik gıda, içeriğinde yapay olan hiçbir katkı maddesini içermemesi demektir.

Organik Gıda Tüketiminin Yararları


Organik gıdalar flavonoid maddesini korumaktadırlar.  Bu sayede organik gıda kullanımı, vücudumuzdaki organların her birini ayrı ayrı güçlendirdiği gibi bizi dışarıdan gelen zararlı etkenlerden de uzak tutmaktadır. Yapılan birçok araştırmada organik gıdalarda yüksek antioksidan içeriğinin bulunması hücreleri hasardan korumaya yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Bu sayede sağlıklı yaşam hız kazanmaktadır. Gıdaların katkısız olması yaşlanmayı yavaşlatmakla birlikte, hücreleri yenilemekte ve vücudun hastalıklara karşı büyük direnç göstermesini sağlamaktadır.

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için tükettiğimiz gıdanın katkısız gıda olması bu sebeplerle çok önemlidir. Diğer yandan organik gıdanın insan vücuduna hiçbir zararının bulunmaması da en büyük faydalarındandır. 

Katkısız Gıda Nasıl Olmalı?


Bir gıdanın organik diyebileceğimiz, tamamen katkısız bir gıda olabilmesi için; hormonlu, koruyucu içerikli, renklendirici olan hiçbir yapay maddeyi içermemesi gerekir. Ürün yetiştirilirken doğal gübre kullanılmalıdır. 
Üretiminde gerekli kontrollerin yapılması ve organik gıda olarak satılması için sertifikası olması gerekir. 

Katkısız gıdanın üretiminde bakteri ve haşerelerden uzak tutmak için kullanılan, pestisit adı verilen kimyasallardan korumak, kontrol altında tutmak gerekmektedir. 

Pestisitin Gıdalara Olumsuz Etkileri


Pestisit; zararlı organizmaların etkilerini engellemek için kullanılan kimyasallar, bazı organik bileşenler, dezenfektanlar gibi zararlı maddelere verilen addır. 
Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar olabilir. Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da, insan ve diğer canlıların sağlığı açısından da zararlıdır.

Tarım alanlarının kısıtlı olması ve nüfusun hızla artması sebebiyle ihtiyaçları karşılayacak kadar gıda üretmek daha zor hale gelmektedir.  Bu sebeple üreticiler önlem almak, yetiştirdikleri ürünleri zararlı maddelerden ve hastalıklardan korumak için seçtikleri yöntemlerden biri de pestisit kullanımıdır. Sprey şeklinde pestisit kullanımı bu açıdan yararlı olmakla birlikte çevre ve insanlar açısından da zararlı olmaktadır. Bu zararı en aza indirmek için uygun kullanımı mutlaka göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Uygun kullanım sağlanmazsa gıdalar üzerine yapışmaktadır. Özellikle çiğ olan gıdalarda sindirim sisteminde rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.

Pestisitlerin hava yoluyla solunması da yine zararlı etkilere sebep olmaktadır. Bu etkilerin başında zehirlenmeler, alerjik hastalıklar bulunmaktadır. Bunlara bağlı olarak da solunum güçlüğü, çarpıntı, terleme gibi etkileri görülmektedir. Kronik rahatsızlığı olan hastalarda da ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Pestisit Türleri Nelerdir?


İnsektisit: Böcek, haşerelere karşı kullanılan ilaçlardır.
Fungusit: Funguslara (Mantar) karşı kullanılan ilaçlardır.
Herbisit: Yabancı otlara karşı kullanılan ilaçlardır.
Mollusit: Yumuşakçalara karşı kullanılan ilaçlardır.
Rodentisit: Kemirgenlere karşı kullanılan ilaçlardır.
Nematisit: Nematotlara karşı kullanılan ilaçlardır.
Akarisit: Akarlara karşı kullanılan ilaçlardır.

Organik Gıda Nasıl Anlaşılır?


Bir gıdanın katkısız gıda olup olmadığını anlamak için öncelikle bilinçli tüketici olmamız gerekiyor. Ürünün etiketini okumak bu hususta çok önemlidir. Ekremoğlu olarak bu konuda sizlere yardımcı oluyor ve tamamen katkısız gıdaları sizlere sunuyoruz. Kimyasal ürünler içermeyen ürünlerimizi güvenle tüketebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.