Olgunlaştırılmış Peynir Sağlıklı mı?

05-05-2022 11:19
Olgunlaştırılmış Peynir Sağlıklı mı?

Peynirin ülkemizde sayısız çeşidi bulunmaktadır ve her çeşidi de birbirinden farklı tat ve yapıdadır. Hem sağlık açısından hem lezzet ve kullanım açısından peynir günün her saati sıklıkla tercih edilmektedir.

Peynirin olgunlaştırılmadan tüketilmesi ise sağlık açısından birçok soruna sebep olmaktadır. Bu sebeple olgunlaştırılmamış peynir tüketiminden kaçınılmalı ve sağlık açısından olgunlaştırılmış peynir tüketilmelidir.

Olgunlaştırılmış Peynir Nedir?

Olgunlaşma, peynirin kendine özgü yapısının ve tadının oluşması için belirli koşullarda bekletilmesi sürecidir. Peynirin bu fiziksel ve mikrobiyolojik değişimlerinde olgunlaştırılmış peynir denir. Ambalaj paketlerinde olgunlaştırılmış peynir yazısı sıkça görülmektedir. Tüketiciler sağlıklı peynir tüketimi açısından bu kavrama dikkat etmektedirler.

Olgunlaştırılmış Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir yapımında belirli bir süre bekletilerek olgunlaştırılması peynirin hem lezzeti hem kalitesi açısından önemli bir unsurdur. Genellikle fıçılar içine konularak yapılan bu bekletme işleminde uygun nem, sıcaklık ve ortam dikkate alınır. Özellikle çiğ sütten yapılan peynirlerin olgunlaştırma süreleri daha fazla olmaktadır. Çünkü çiğ sütün içindeki patojenik ve mikroorganizmalar sağlık açısından çok daha risklidir. Çiğ sütten veya termizasyon işlemi uygulanan sütten yapılan bu peynirler ne kadar uzun süre dinlenmeye bırakılırsa o kadar faydalıdır. Olgunlaştırma işlemi için ideal süre 3 aydır. Daha iyi lezzetini alması açısından 4 ay gibi bir süre de bekletilmekle birlikte peynire göre de değişkenlik göstermektedir. Taze olarak yani olgunlaştırılmadan hemen tüketime sunulan peynirler hem lezzet açısından hem de peynirin uzun ömürlü olmaması açısından çok fazla tercih edilmemektedir. Çok iyi protein ve mineral kaynağı olan peynirlerden yüksek orada fayda sağlamak için, peynir satın alımında olgunlaştırılma işlemi olup olmadığına bakmak gerekir. Peynir ambalajlarında bu bilgilerin detaylarına yer verilmektedir.

Yumuşak Olgunlaştırılmış Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Yumuşak olgunlaştırılmış peynir, yumuşak ve yarı yumuşak yapıda olan kremsi peynirdir. Yumuşak olgunlaştırılmış peynir çeşitleri içerisinde en sevilenlerden biri olgunlaştırılmış ezine peyniridir. Olgunlaştırılmış ezine peyniri ile birlikte sofraları süsleyen bir diğer yumuşak olgunlaştırılmış peynir çeşidi klasik beyaz olgunlaştırılmış peynirdir. Salamura peynirler, kaşar peyniri, tulum peynir gibi hemen hemen tüm peynirler de olgunlaştırılarak tüketilmelidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.