Neden Ezine Peyniri?

26-01-2022 12:11
Neden Ezine Peyniri?

Ülkemiz peynir açısından en zengin ülkelerden biridir. Özellikle hemen hemen her bölgemizin kendine özgü lezzetli peynirleri bulunmaktadır. Bu peynirlerden biri de tadıyla ve dokusuyla sıkça tercih edilen Ezine peyniridir. Çanakkale’nin Ezine ilçesine özgü olan Ezine peyniri bu bölgede özenli koşullarda üretilmektedir. Özellikle Ezine inek peyniri, peynir çeşitleri içinde sağlık açısından da en faydalı peynirlerdendir.

Kaliteli Ezine Peyniri Nereden Anlaşılır?

Ezine peyniri koyun ve inek sütünden yapılmakta ve hafif ekşimsi bir tatta olmaktadır. Soğuk hava depolarında uzun süre bekletilmesinden kaynaklı hem ekşimsi tadı oluşmakta hem de kıvam olarak orta sertlikte bir kıvamda olmaktadır. Bekletme süresinin uzunluğu Ezine peynirinin kalitesi için önemlidir.

Ezine Peyniri ile Ne Yemek Yapılır?

Ezine peyniri yemeklere ayrı bir lezzet katmaktadır. Bu sebeple kahvaltılarda tercih edildiği gibi yemeklerde de sıklıkla tercih edilmektedir. Zeytinyağlı peynir ezmesi, peynir salatası, ceviz ve fıstıklı peynir topları, peynirli gözleme ve çıtır börek gibi birbirinden lezzetli yemekler yapılabilir.

Zeytinyağlı Peynir Ezmesi Tarifi

Malzemeler

50 gram Ezine peyniri

200 gram yağlı peynir

50 gram lor peyniri

1 diş sarımsak

5 veya 6 yemek kaşığı zeytinyağı

5 yemek kaşığı dövülmüş ceviz

2 yemek kaşığı file badem

1 tutam dereotu

1 tutam nane

İsteğe bağlı kırmızı toz biber

Yapılışı

Tüm peynirler derin bir kabın içine konur ve iyice ezilir. Ezilen peynirlerin üzerine rendelenmiş sarımsak ve doğranmış nane ile dereotu eklenir. İyice karıştırılır üzerlerine zeytinyağı eklenir. Son olarak da badem, ceviz ve pul biber eklenir. Tüm malzemeler de eklendikten sonra tekrar karıştırılarak servis edilir.

Ezine Peynir Salatası Tarifi

Malzemeler

100 gram Ezine peyniri

Zeytinyağı

Roka

Çeyrek marul

Yarım maydanoz

Nar ekşisi

Çörekotu

Yapılışı

Peynir küçük toplar haline getirilir ve küçük toplar haline getirilen peynirler çörekotuna batırılır. Bir kapta bekletilir. Ayrı bir kaba doğranan tüm yeşillikler konularak karıştırılır. Zeytinyağı ve nar ekşisi de karıştırılarak üzerlerine dökülür. İyice karıştırıldıktan sonra hazırlanan peynir topları da üzerlerine konularak servis edilir.

Ezine Peyniri Yapısı Nasıldır?

Ezine peyniri ne çok sert ne çok yumuşaktır. Kıvamlı bir yapıdadır. Kendine has yapısı ve tadı olan lezzetli bir peynirdir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.