Laktoz Nedir?

14-09-2021 11:37
Laktoz Nedir?

Sütün insan sağlığına birçok yararının olmasından kaynaklı hayatımızdaki yeri oldukça fazladır. Vücudu mikroplardan koruması, büyümeyi ve gelişmeyi sağlaması, hastalıklara karşı direnci arttırması, saçları güçlendirmesi, cildi güzelleştirmesi, zeka gelişimine yardımcı olması gibi birçok fayda sağlamaktadır.

Son zamanlarda sağlıklı yaşama gösterilen özenin artmasıyla hayatımıza giren ve daha çok duymaya başladığımız bir terim olan laktoz, sadece süt ve süt ürünleri içerisinde bulunan disakkarit formunda bir şekerdir. Süt şekeri olarak da bilinmektedir.

Laktoz Ne İşe Yarar?

Laktoz süt içildiğinde meydana gelen sindirimdeki rahatsızlıkların önlenmesini sağlar. Sütün değeri kaybolmaz ve süt kolay sindirime yardımcı olan galaktoz ve glikoza çevrilir. Bu sayede laktoz intoleransına sebep olan olumsuz durumlar önlenmiş olur.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Bağırsaklarımız aracılığıyla laktozu sindirmeye yarayan enzime laktaz denir. Laktaz enziminin hiç olmamasından ya da çok az olmasına bağlı olarak ortaya çıkan, sindirim sisteminde bozukluklara sebep olan bu duruma laktoz intoleransı adı verilmektedir. 

Laktoz İntorelansı, laktoz alerjisi olarak da adlandırılabilir.

Laktoz Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Laktoz alerjisi, laktozun glikoza dönüştürülememesi durumunda ortaya çıkan bir alerji türüdür. Laktoz intoleransı olan kişiler süt içtiklerinde, sütün içinde bulunan laktoz ince bağırsakta laktaz enziminin yetersiz olmasından dolayı küçük parçalara ayrılmaz ve bağırsak içinde kalır. Bu da sindirimi olumsuz etkiler. Bu sebeple laktoz intoleransı olan kişilerin laktozsuz süt ürünlerini tüketmesi gerekmektedir. Özellikle mide rahatsızlığı olanların daha çok dikkat etmesi gerekir. Çünkü kullanımı mide ağrılarına, mide kramplarına, midede şişkinlik oluşmasına, ishal, bulantı, kusma ve gaz sıkışmalarına neden olabilir. Doktor kontrolünde olunmalı ve içeriğinde laktoz bulunan margarin, krem şanti, kaymak, bisküvi gibi gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.

Peynir Laktoz İçerir mi?

Süt gibi çok fazla tüketilen besinlerden biri de peynirdir. Laktozsuz süt ne kadar çok tercih edilmeye başlandıysa, süt ürünleri içindeki laktoz oranı da o derece araştırılmaya başlanmıştır. Bunlardan biri de peynirdir.

Peynir içerisinde laktoz bulunur ancak düşük miktardadır ve peynir çeşitlerine göre içeriğindeki laktoz oranı değişmektedir. Eski kaşar, çedar peyniri, parmesan gibi sert ve eski peynirlerdeki oran, yumuşak peynirlere oranla daha düşüktür. Keçi sütü ve koyun sütü ile hazırlanan peynirlerdeki oran da inek sütüyle hazırlanan peynirlere oranla daha düşüktür.

İçerisinde az miktarda laktoz bulunan diğer süt ürünleri ise; tereyağı, kefir, yoğurt, bitter çikolata, sade yağ gibi gıdalardır.

 

Halk arasında bilinen bir yanlış ise; laktozsuz sütlerin şekersiz süt veya diyet sütleri zannedilmesidir. Oysa laktozsuz süt içinde şeker bulunmaktadır. 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.