Künefe Peyniri Nedir

18-01-2022 12:35
Künefe Peyniri Nedir

Künefe peyniri, çok sevilen künefe tatlısı yapımı için kullanılan, keçi sütünden özel olarak yapılan peynir çeşididir. Bu tatlıya özel yapılmasının sebebi künefe peynirinin tatlının arasında kolaylıkla eriyebiliyor özellikte olmasıdır. Hatay peyniri, tatlı peyniri veya kadayıf peyniri olarak da bilinen bu peynirin kendine özgü bir lezzeti bulunmaktadır.

Geleneksel Lezzet: Künefe ve Geçmişi

Künefe denilince çoğu kişinin ilgisini çekmektedir. Çünkü bu tatlı kendine has tadıyla çoğu kişi tarafından sevilmekte ve keyifle yenilmektedir. Kadayıf tatlısının çeşidi olarak görülen künefe tatlısı, 1930’lu yıllarda önce Mersin ilimizde, 1940’lı yıllarda ise Hatay da ve Urfa’da yapılmaya başlanmış, Arap kültürü temelli bir tatlıdır. Kadayıf tatlısından farkı ise daha ince telli olması ve içerisinde peynir olmasıdır.

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe peyniri inek sütü ile de yapılıyor olsa da asıl keçi peyniri, keçi sütü ile yapılmaktadır. Keçi sütünün en çok 2 gün bekletilmesi sonrası mayalanarak yapılır ve sütün taze olması çok önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise keçi sütünü 2 günden fazla bekletmemektedir. Bu süreyi uzun tutmak keçi sütünün ekşi bir tat vermesine sebep olacaktır.

Peynirin yapımında kullanacağımız sütü, peynir mayası da ekleyerek öncelikle 35 derecede 2 saat boyunca kaynatılır. Kaynatıldıktan sonra tülbent ile süzülür. 1 gün süre ile oda sıcaklığında bekletmek, peynirin günlük tüketimi ve künefe yapımında kullanımı için yeterli olacaktır. Peynirin yapımından sonraki saklama koşulları da çok önemlidir. Buzdolabında muhafaza edilmesi en iyi saklama koşullarındandır ve ortalama 10 gün geçmeden taze bir şekilde tüketilmesi gerekir.

Künefe İçin Hangi Peynirler Kullanılmalıdır?

Künefeden istediğimiz lezzeti elde edebilmemiz için kullanacağımız peynirin çeşidi çok önemlidir. Künefe içerisinde kullanılan peynirin tuzsuz peynir olması gereklidir. Ekremoğlu'nun özel Tuzsuz Ayvacık Peyniri künefe için ideal olacak ve hoş bir lezzet oluşturacaktır. 

Lezzet Şöleni: Künefenin Yanında Süt ve Meyve İkramı

Bu tatlıya özel bir sunum şekli var. O da künefenin yanında süt ve meyve ikramı verilmesidir. Bu tatlıya farklı bir lezzet ahengi katar ve zengin bir görünüm oluşturur.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.