Keçi Peyniri Nedir?

14-09-2021 11:44
Keçi Peyniri Nedir?

Ülkemiz peynir çeşitleri açısından çok zengindir ve her bölgemizin kendine özgü birbirinden lezzetli peynirleri vardır. Bu peynirler içerisinde en değerlilerinden biri de sofralarımızın vazgeçilmezi keçi peyniridir. Keçi peyniri çiğ keçi sütünden hazırlanan, kendine özgü lezzetti, dokusu ve karakteristik tadı olan bir peynirdir.

Göçebe topluluklarda en çok yapılan peynirlerden biridir ve Türk mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Türkiye, keçi sütü ve peyniri üretiminde dünyada ikinci sırada gelmektedir. Ayrıca İspanya, Portekiz ve Fransa ülkelerinde de farklı isimlerle üretilmektedir.

Evde Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Öncelikle sağılan keçi sütü temiz bir tülbentten geçirilmeli ve bu şekilde süzülmelidir. Süzme işleminin ardından pastörize etmek için büyük bir tencerenin içine su koyup kaynatılmalıdır. Küçük bir tencereyi de bu büyük tencerenin içine oturtmalı ve küçük tencerenin içine keçi sütü konulmalıdır. Bu şekilde küçük tenceredeki keçi sütünün ısısını arttırmış oluruz. Keçi sütü 63 derece ısıya getirmeli ve yarım saat bu ısıda kalmasını sağlamalıyız.

Yarım saat boyunca ortalama 63 derece ısıda tuttuğumuz keçi sütünü içinde buz olan büyük bir kabın içine yerleştirmeli ve soğutma işlemine geçmeliyiz. Bu işlemden sonra sütün ideal sıcaklığı ise yaklaşık 30 derece olmalıdır. Bu şekilde soğumaya bırakılan sütün içine seyreltilmiş peynir mayası kullanılır. Mayalama işleminden sonra sütte pıhtılar oluşur. Bu pıhtılar temizlenerek alınır ve istenilen boyutlarda kesilerek yapılır.

Yaklaşık 5-6 kilogram keçi sütünden 1 kilogram keçi peyniri elde ederiz. Bu doğrultuda ne kadar peynir yapmak istiyorsak, keçi sütünün ölçüsünü de ona göre belirleyebiliriz.

Keçi Peyniri Nasıl Saklanır?

Peynir yaparken kullanılan salamura suyu çok önemlidir. Çünkü salamura suyu ile birlikte derin bir kaba konularak, özellikle serin bir yerde muhafaza edilmelidir. En uygunu ve uzun ömürlüsü ise buzdolabında saklamaktır. Buzdolabında ağzı sıkıca kapalı bir kapta saklanan keçi peyniri uzun süre tazeliğini, doğallığını ve tadını korur. Tüketilmek istenildiği zaman içinden alınarak tekrar aynı şekilde kabına konulduğunda da bir sorun olmamaktadır.

Keçi Peynirinin Özellikleri Nelerdir?

Keçi sütü, koyun sütü, inek sütü ve peynir mayasından üretilen keçi peynirinde ortalama bir yağ oranı vardır. 100 gramında yaklaşık 21 gram yağ bulunmaktadır. İçeriği oldukça zengindir. Yüksek miktarda kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, potasyum bulunmaktadır. İnek peynirinden farklı olarak A grubu vitaminleri de mevcuttur. Bu sebeple de son zamanlarda sağlıklı yaşama artan ilgi ve ihtiyaç keçi peynirinin tüketimini de arttırmıştır.

Keçi peynirinin diğer peynirlere kıyasla yenildiğinde ağızda dağılan bir yapısı olması ve farklı tat bırakması da bu peynirin kendine has özelliklerinden biridir.

Keçi Peynirinin Faydaları Nelerdir?

Keçi sütünün sayısız faydası olduğu gibi keçi sütünden yapılan bu peynirin de sağlığımız açısından faydaları oldukça fazladır.  Uzmanlar hem yetişkinler hem de çocuklar için ayırt edilmeden tüketilmesini önermektedirler.

·         Keçi peynirinin diğer peynirlere oranla besin değeri daha fazladır. Hem mineral hem vitamin bakımından oldukça zengindir. İçerisinde yüksek miktarda kalsiyum, potasyum, magnezyum, A ve B vitamini, fosfor, esansiyel yağ bulunmaktadır.  Bu açıdan en sağlıklı ve güvenilir besinler arasındadır.

·         Sindirim açısından kolay sindirilebilmektedir.

·         Gelişim çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır.

·         Anne sütüne en yakın süt olan keçi sütünden yapılması da içeriği bakımından hamilelikte ve hamilelik sonrasında hem anne hem bebek sağlığı için de çok önemlidir.

·         İçeriğinde çok miktarda fosfat bulunduğundan, et ve balık tüketmeyen kişilerin bu besinlerden alacakları fosfat, vitamin ve mineraller keçi peyniriyle temin edilebilir.

·         Kolesterol hastaları için tüketimi önerilmektedir.

·         Kansere karşı önleyicidir. Vücudu diğer hastalıklara karşı da dirençli tutar.

·         Düşük kalorili bir gıdadır. Bu sebeple sporcular ve diyet yapanlar tarafından tercih edilmektedir.

·         Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu dış etkenlerden korur.

·         İçeriğinde ayrıca metal ve bakır mineralleri bulunmaktadır. Bunlar da varis oluşumunu ciddi ölçüde engellemektedir.

·         Genel vücut sağlığı açısından oldukça etkilidir.


Keçi Peyniri

 

Keçi Peyniri Çeşitlerini Hangi Kategorilere Ayrılır?

Kendine has lezzeti ve dokusu olan birçok keçi peyniri çeşidi vardır. Bunlardan en bilinen çeşitlerinin kategori edilmiş hali şunlardır;

·         Taze Keçi Peyniri: Yumuşak yapıda olan ve ağızda yayılabilen özellikte keçi sütü peynirleridir.

·         Yaşlı Keçi Peyniri: Sert veya yarı sert olan, diğer peynirlere oranla daha az keskin tadı olan bir çeşididir.

·         Kül Kaplı Keçi Peyniri: Bu peynir mavimsi ve gri kabuklu ince bir külden yapılmış, ortasında fazlaca kül bulunan bir çeşididir.

Ayvacık Peyniri

Ayvacık peyniri, içinde keçi sütü bulunan kendine özgü tadı olan peynir çeşitlerinden biridir. Biliyorsunuz ki Çanakkale peynir çeşitleri ve lezzetleri açısından en zengin illerimizden biridir. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan, tamamen doğal olan Ayvacık keçi peyniri de bu lezzetlerden biridir. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmamaktadır. Ayvacık peynirinin bir özelliği ise tavada kızartılarak yenilebiliyor olmasıdır.

Özenle yetiştirilen ve üretimi sınırlı olan bir peynir çeşididir. Ekremoğlu peynirlerinden Ayvacık peynirinin doğallığını, tazeliğini ve lezzetini de mutlaka tatmanızı öneririz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.