Evde Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

03-06-2022 10:00
Evde Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir mayası, peynirin olmazsa olmazıdır. Bir memeli hayvanın midesindeki enzim karışım mayadır. Peynirimizin tadının istediğimiz gibi ve kaliteli olmasını istiyorsak peynir mayası kullanmalıyız.

Günümüzde peynir mayası birçok teknik imkanlar kullanılarak yapılıyor olsa da evlerimizde eski sistemle peynir mayası yapılmaya devam edilmektedir. Peynir mayası şirden adı verilen memeli hayvanların midelerinin üçüncü veya dördüncü kısmında olan bölümden yapılır. Buradan rennin adı verilen bir enzim salgılanır. Bu enzim mayanın oluşmasında etkilidir. Öncelikle hayvanın bu bölümü yıkanır ve temizlenir. Şirdenin temizlenmesi zordur, bu konuda gerekli özeni göstermek gerekir. Tuz ile iyice her yeri ovalanır ve tekrar tuzlanarak güneşte kurumaya bırakılır. Kuruturken bir örtü üstüne de serebilirsiniz ancak ipte asarak kurutmak daha kolay olacaktır. Gece toplamayı ve gündüz güneş ışığında tekrar kurutma işlemine devam etmeyi unutmayın. Ortalama bir hafta bu işlemi tekrarlayın. İyice kuruduktan sonra öğütülen bu şirdenleri ortalama 5 gün dinlendirdiğinizde peynir mayasını elde etmiş olursunuz. 

Peynir Mayası Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye’de her bölgeye her ile özgü birçok peynir çeşidi vardır. Peynir yapımında kullanılan peynir mayasının da bilinen üç çeşidi vardır. Bunlar hayvansal mayalar, mikrobiyal mayalar ve genetik mayalardır.

Peynir Mayasının Faydaları Nelerdir?

Peynir en çok tüketilen besinlerimizdendir. Hem lezzeti hem her yemeğe yakışması hem de sağlığa faydası açısından Türk mutfaklarının vazgeçilmezidir. Vücut sağlığı açısından sayısız faydası olan ve peynirin yapımında kullanılan peynir mayasının faydaları da oldukça fazladır. Şirden mayasından elde edilen peynirler probiyotik özelliğe sahip olmalarından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirirler. Peynirin yapımında kullanılan şirden mayası bakteriler ve sindirim enzimleri açısından da güçlüdür. Bağırsaktaki zararlı mikroorganizmaları azaltırken faydalı olanları da artırır. Tamamen doğal olmasından kaynaklı vücudun genel sağlığı açısından önemlidir. Vücudu dış etkenlere karşı korur. Antibiyotik kullanımdan kaynaklı ortaya çıkan sağlık sorunlarının giderilmesini sağlar. Antioksidan görevi görür.

Peynir Mayası Olarak Ne Kullanılır?

Peynir mayası için hayvansal kaynaklı mayalar kullanılmaktadır. Hayvandan elde edilen şırdan ile sağlıklı peynir mayası elde edebilirsiniz. Eski zamanlarda da ısırgan, kapari yaprakları, diken, ebegümeci gibi bitkiler de kullanılmaktaydı.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.