Dil Peyniri Nedir, Faydaları Nelerdir?

31-05-2022 15:10
Dil Peyniri Nedir, Faydaları Nelerdir?

Dil peyniri, Kars ve Erzurum yöresinde üretilen lifli yapıdaki tam yağlı bir peynir çeşididir. İnek sütünden üretildiği gibi koyun sütünden de üretilmektedir. Sofraların vazgeçilmezi olan dil peynirinin sağlık açısından da bilinen ve bilinmeyen çok önemli faydaları bulunmaktadır.

Dil Peynirinin Özellikleri Nelerdir?

Kars ve Erzurum illerimize özgü tam yağlı yapıda olan dil peynirinin en önemli özelliklerinden biri çivil peynirine benzemesi ancak ondan daha tuzsuz olmasıdır. Yumuşak yapıda ve sütlü bir tada sahiptir.

Dil peynirinin birçok kullanım alternatifi vardır. Kahvaltılarda tek başına tüketileceği gibi yemeklerle birlikte de sıklıkla tercih edilmektedir. Özellikle makarna, pizza, yumurta içinde ve salatalarda çok yakışmaktadır. Tost yapımında da uzayan yapısından ve tadından dolayı kullanılmaktadır. Kuymak sevenler için de tercih edilen en iyi peynir çeşitlerinden biridir.

Dil Peyniri Nasıl Saklanır?

Yumuşak peynirleri muhafaza ederken daha fazla dikkatli olmak gerekir. Dil peyniri de yumuşak ve yağlı bir yağıda olduğu için çok sert peynirlere göre daha kolay bozulmaktadır. Tuzlu yapıda bir peynir olmamasından dolayı da çabuk bozulmaya müsaittir. Bu sebeple kapağı veya ambalajı açılıp kullanıldıktan sonra ağzı sıkıca kapatılarak saklanılmalıdır. Peynirin bozulmaması için serin yerde olması gerekir. Bunun için de en ideal saklanma yeri, en iyi saklama koşulu buzdolabında veya derin dondurucudur. Hatta pamuklu bir bez yardımıyla sarılarak saklandığında hava alması sağlanır ve ömrü daha uzun olur.

Dil Peynirinin Faydaları Nelerdir?

Türkiye peynir açısından çok çeşitlidir. Her ilinin ve bölgesinin kendine özgü peynir çeşitleri bulunmaktadır ve her peynirinin de sağlık açısından sayısız faydaları bulunmaktadır. Dil peyniri de bu açıdan en çok tüketilen peynirlerden biridir. Dil peynirinin sağlık açısından faydalarını şunlardır:

·Güçlü bir protein kaynağıdır. Vücudun direncini yükseltir.

·Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalp ritmini dengeler.

·Kalsiyum oranı yüksektir. Vücudun kas ve kemik gelişimini etkiler.

·İçeriğinde bulunan liften dolayı bağırsakları ve sindirim sistemini düzenler.

·Yaşlılıkla bağlı meydana gelen kemik erimesi gibi kemiklerde oluşan rahatsızlıklara karşı engelleyici etkisi vardır.

·Tansiyon hastalığına karşı koruyucudur. Düşük tansiyonu olanlar için tansiyon dengeleme özelliğine sahiptir.

·Göz sağlığını korur.

·Vücudun daha dinç olmasını sağlar. Enerji verir.

·Mide rahatsızlıklarına karşı koruyucudur.

·Saç dökülmelerini önler ve saçların daha sağlıklı, canlı olmasını, daha hızlı uzamasını sağlar.

·Çocuklar için kemik gelişimi açısından önemlidir. Kemik yapısını güçlendirir.

·İçeriğinde bol miktarda demir vitamini bulunmasından dolayı tırnak kırılmalarına karşı önleyicidir. Tırnakların daha sağlıklı uzamasını sağlar.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.