Bölge Bölge Türkiye’den Peynir Çeşitleri

06-09-2021 14:21
Bölge Bölge Türkiye’den Peynir Çeşitleri

Türkiye birçok besin açısından zengin bir ülke olmakla beraber bunların başında peynir gelmektedir. Her bölgemize özgü birbirinden lezzetli birçok peynir çeşitlerimiz bulunmaktadır.

Yapılan araştırmalarda Anadolu’da tam 193 farklı çeşit peynir olduğu ve bilinen 9 tanesinin ise Coğrafi İşaret Tescilli bulunmaktadır. Bunlar; Kırklareli Peyniri, Malkara eski kaşar peyniri, Van otlu peyniri, Yozgat çanak peyniri, Diyarbakır örgü peyniri, Erzurum göğermiş peyniri, Hatay künefe peyniri, İzmir tulumu, Kabataş köy peyniri. Coğrafi İşaret Tescili ile bu peynirlerimizin kalitesi, kendine özgü nitelikleri ve yöresel lezzetleri kanıtlanmıştır.

Sofralarımızın vazgeçilmezi beyaz peynirden obruk peynirine, tulum peynirden ezine peynirine ve Ekremoğlu peynirlerine kadar birçok peynir çeşidimiz bulunmaktadır. Hepsinin de ağızda bıraktığı tat birbirinden farklı ve güzeldir.

Türkiye’nin bölgelerine göre bu peynir çeşitlerimizi tek tek ele almak istedik.

Marmara Bölgesi Peynir Çeşitleri

Marmara Bölgesi’ne baktığımızda peynir çeşitlerindeki zenginliği görüyoruz. Türkiye’deki en çok tüketilen Ezine peyniri, Edirne beyaz peyniri, Malkara kaşar peyniri, Kırklareli kaşar peyniri, Balıkesir mihaliç peyniri, Bursa mihaliç peyniri, Çerkes lor peyniri çok severek tükettiğimiz bu peynirlerin tamamı Marmara Bölgesi’ne özgüdür.

Akdeniz Bölgesi Peynir Çeşitleri

Bu bölgedeki peynirler Toros yaylalarından geldiği için buradaki peynirler genel olarak Toros peynirleri veya Toros lezzetleri olarak da bilinirler. Keçi sütünden yapılan peynirler bu bölgede ağırlıktadır. En çok Adana ve Mersin illerindeki peynirleri bilinir. Özellikle Mersin’in çökeleği, çörek otlu çömlek peyniri, bezde tulu peyniri ve Kozan ofeleme peyniri en özel peynirlerindendir.

Karadeniz Bölgesi Peynir Çeşitleri

Karadeniz’e özgü meşhur mıhlamanın tadının veren peynirler burada yetişen kolot peyniri, minzi ve telli peynir olmak üzere diğer peynir çeşitleridir. Trabzon ovma yayla peyniri, Giresun çökelek peyniri, Rize kurçi peyniri, Sürmene çökelek peyniri, Kadırga kaşar peyniri, Çamlıhemşin minzi peyniri gibi peynirler de yine bu bölgeye özgü çok sevilen peynirlerdendir.

Ege Bölgesi Peynir Çeşitleri

Bu bölgede özellikle Balıkesir’de bulunan 50 adet peynir çeşidinden bahsetmek gerekir. Hepsi birbirinden güzel lezzettedir. Özellikle Ayvalık - Cunda’daki peynir çeşitlerinden mutlaka tatmak gerekir. Bergama tulum peyniri, Karaburnu kopanisti peyniri, Seferihisar armola peyniri, Balıkesir ve İzmir sepet peyniri sofralarımız vazgeçilmez peynirlerindendir. Bunlarla birlikte Ege’nin vazgeçilmez peynirlerinden olan Çanakkale ezine peynirlerinden de söz etmesek olmaz. Ekremoğlu Ezine peynirinde aradığınız o taze ve doğal lezzete kavuşabilirsiniz.

İç Anadolu Bölgesi Peynir Çeşitleri

İç Anadolu bölgesi peynir çeşidi denilince ilk akla gelen tulum peynirleridir. Konya gök peyniri, Avanos küp peyniri, Ermenek deri tulum peyniri, Develi sündürme peyniri en güzel peynir çeşitlerindendir. Özellikle peynir çeşitleri içinde Karaman Divre obruk peyniri de bölgenin vazgeçilmez peynir lezzetlerindendir.

Doğu Anadolu Bölgesi Peynir Çeşitleri

Doğu Anadolu Bölgesi’ne baktığımızda 25 değişik otlu peynir lezzetiyle karşılaşmaktayız. En bilinenlerinden Van otlu peynir başta olmak üzere, Erzurum cıvıl peyniri, Erzincan savak tulum peyniri, Kars gravyer peyniri, Kars kaşar peyniri, Gole kaşar peyniri gibi birçok bilinen peynir lezzeti bulunmaktadır.

Güney Doğu Anadolu Peynir Çeşitleri

Güney Doğu Anadolu’daki peynirler Akdeniz ve Orta Doğu peynirlerinin karışımı gibi. Diyarbakır örgü peyniri bildiğimiz gibi en lezzetli peynir çeşitlerimizden. Bununla beraber Gaziantep sıkma peyniri, Mardin eritme köy peyniri, süzüldüğü bezin şeklini alan Şanlı Urfa peyniri ve çeşitleri en lezzetli peynir çeşitlerimizdendir.

Damak tadınıza uygun, sağlıklı ve doğal peynirlerle Ekremoğlu sayesinde buluşabilir, aradığınız o lezzetleri doya doya tadabilirsiniz.

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.