Ata Tohumu Nedir?
09-09-2021
12:02
Ülkemizde birbirinden farklı birçok tohum çeşidi bulunmaktadır. Tohumların çabuk büyümesi ve çok sayıda üretilmesi için tarım endüstrisinin ve laboratuvar teknolojisinin ilerlemesiyle , bu tohum çeşitleri değişikliğe uğramaktadır. Bu durum besin değerini ve doğallığını düşürmektedir.
Ata tohumu, DNA’sını koruyan, uzun yıllardır Anadolu’da kullanılan bir tohum çeşididir. Atalık tohum olarak da bilinir.
Ata Tohumu Neden Önemlidir?
Son zamanlarda sağlıklı yaşam açısından da sıkça tercih edilmeye başlamıştır. Ata tohumunun en önemli özelliği ise laboratuvar ortamında işlenmemiş, asıl genetiğiyle oynanmamış, tamamen doğal yollarla üretilen, besin değeri yüksek organik gıdalardan olmasıdır. Doğal haline müdahale edilmemesi, katkısız besin olması tohum üretiminin artmasına da olumlu etki sağlar. Sağlıklı yaşam açısından da önemi büyüktür, bu sebeple de özellikle tercih edilmektedir.
Ata Tohumunun Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Bu tohumun rengi, boyutu birbirinden farklı olabileceği için anlaşılması kolay değildir. Bu sebeple tohumun en az üç kere ekilmesi ve ona göre karşılaştırıp, kontrol edilmesi gerekir. Eğer bu ayrı ekimlerde aynı sonuç alınıyorsa bu tohum yerli ve kaliteli ürün demektir.
Ata Tohumunda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
•Ata tohumu tamamen doğal yollarla üretilen katkısız besinlerdir. Bu sebeple bu tohumla üretilen bitkiler yüksek derecede vitamin ve mineraller içeren bitkilerdir.
•Bu tohumla üretilen bitkilerin ömrü uzun ömürlü olmadığından, az miktarda alınmalı ve kısa sürede tüketilmelidir.
•Mevsim dışı sebzelerin üretiminde kullanılamaz, kullanılsa da istenilen verim alınamaz.
•Ata tohumuyla üretilen bitkiler sağlıklı beslenme açısından önemlidir ve sağlıklı yaşam koşullarına uygundur.
Ata Tohumu ve Hibrit Tohumu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Son zamanlarda gıdalarda GDO’lu veya hibrit tohumunun sıkça kullanılması katkısız gıda arayışına sebep oldu. Bunun sebebi ,melez tohumu olarak da bilinen laboratuvar ortamında gerçekleşen hibrit tohumunun sağlığa olan etkileridir.
Arasındaki farklar;
•Hibrit tohumları ata tohumları gibi doğal yapıya sahip olmadığından bu tohumlarla elde edilen gıdalar da doğallıktan uzak, vitamin ve mineral bakımından zengin değillerdir.
•Laboratuvar ortamında oluşturuldukları için kalıtımları bir sonraki döneme aktarılmaz, bu sebeple yeni tohumlar hibrit tohum özelliği taşımaz.
•Laboratuvar ortamında yetişmesinden kaynaklı diğer bir etkisi de görsellik açısından daha ilgi çekici olmalarıdır. Görüntüleri daha düzgündür.
•Besin değeri açısından organik gıda veya katkısız gıda olmadığından besin değerleri daha düşüktür.
•Hibrit tohumlar aromatik açıdan da yoğunluk olarak fazladır.